Svenskt Bokashiströ
Vårt bokashiströ tillverkat av grovt vetekli som är fermenterat med en specifik blandning av bakterier och jästsvampar som heter Effektiva Mikroorganismer eller förkortat EM. EM består främst av bakterier från tre olika grupper – mjölksyrebakterier, jästsvampar och fototrofiska ”urbakterier”. Det finns miljoner i varje matsked, miljarder i varje hink – därför gör de så mycket nytta. De är naturliga och ekologiska och ju fler som finns i jorden desto friskare blir både jorden och växterna som odlas där.
När du häller bokashiströ över matavfall i en lufttät hink så börjar en jäsnings- och syrningsprocess och mikroberna förökar sig i den syrefria miljön. Istället för att matavfallet ruttnar eller förmultna, syras det – ungefär som när man konserverar grönsaker. Därför ser innehållet i din bokashihink nästan likadant ut efter några veckor. Det blir inte jord i hinken utan detta händer senare när bokashin blandas med jord. När matavfallet möter jord startar en spännande process. Bokashibakterierna omvandlar i samarbete med jordbakterierna det syrade matavfallet i rasande fart till den finaste jorden du kan tänka dig. Bakteriefloran ökar vilket har en hälsosam effekt på även jorden runtomkring, där de bildar lättillgängliga näringsämnen, konkurrerar ut patogener och förbättrar jordkvaliteten generellt.
I jorden ger Bokashi:
- Mer lätt tillgänglig näring genom effektivare mineralisering
- Stimulerar mikrolivet med en hög andel energi & kväve
- Förbättrad humifiering som påverkar jordens kemiska, fysiska och biologiska egenskaper
- Samverkar aktivt med växten i rotzonen och aktiverar rotutveckling groning, fruktsättning och mognad
- Ökar växternas fotosyntesförmåga
- Stärker växtens försvar och härdighet
- EM mikroberna besätter snabbt organiskt material och skapar friska odlingssystem genom att konkurrera med patogena arter.
- Fotosyntesbakterierna fixerar både kväve & CO2 och bidrar därigenom med att tillföra ekosystemet energi & kväve
- Har förmågan att under längre tid bygga upp biomassan i jorden
- En högre biomassa ger en jord med bättre struktur som kan hålla mer näring, vatten och luft – en mer resilient jord som bättre klarar extremt väder
- En jord med högre biomassa binder klimatgaser
Biokol
Biokol är jordens bästa vän. Ett klimatsmart sätt att förbättra odling i trädgård och grönytor.
- Ger växter ett friskt och djupt rotsystem
- Gynnar mikrolivet i jorden
- Ökar jordens vatten- och näringshållande förmåga
- Ger förbättrad jordstruktur
Rekommenderad mängd: 3-9 liter/m2
Kombinationen av bokashi och biokol är perfekt! Bottna din bokashihink med biokol så laddar du biokolen med näring och mikrober som gör nytta i jorden länge. Biokolen fungerar då som näringsreserv som håller växterna i perfekt skick hela säsongen och många år framåt. Lerjord blir mer lucker och lättarbetad och sandjord ökar sin förmåga att binda vatten och näring. Genom att tillföra kolet sugs lakvattnet upp och biokolet laddas med näring som kommer jorden och växterna till nytta. När kolet binds i jorden stannar näringsämnena kvar istället för att omvandlas till koldioxid. Resultatet blir en fantastisk jord. Väldigt svart och oerhört näringsrik. Det ger jorden nytt liv och medverkar till frodigare växtlighet.